Het zachte wint het
van het harde.
Het langzame wint het
van het snelle.
(Tao Te Ching)

 

Beweging & ontspanning


'Het zachte wint het van het harde. Het langzame wint het van het snelle'. (Tao Te Ching)

Op dit moment vinden er geen lessen plaats.

Wil je je ook gezonder en fitter voelen en meer levensvreugde ervaren? Wil je op een ontspannen maar ook stimulerende manier in beweging zijn zonder teveel van jezelf te vragen? Dan zijn mijn lessen Beweging & Ontspanning misschien iets voor jou.

Beweging & Ontspanning is een combinatie van yoga, sport, pilates en meditatie. Het accent in de lessen ligt op het voelen, het (opnieuw) in contact komen met je lichaamsgevoel. Je doet de oefeningen op je eigen niveau in je eigen tempo. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor ieders individuele mogelijkheden en beperkingen, zodat je, ook als je lichamelijk niet zo sterk (meer) bent, kunt blijven bewegen! (zelfs tot op hoge leeftijd).

YORT ® (yoga+sport)

De basis van Beweging & Ontspanning ligt in de Yort . Het unieke van deze methode is het samengaan van voelen en bewegen. Yort is een synthese tussen een 'mannelijke' sport- en een 'vrouwelijke' yoga-benadering. Door deze tegengestelde vormen te combineren en hieraan de inzichten uit de bio-energetica toe te voegen, ontstaat er een bijzondere evenwichtige vorm van lichaamsbeweging.

Yort-oefeningen zijn opgebouwd uit de volgende 4 stappen:

  1. Je plaatst je lichaam in een bepaalde houding en je richt je aandacht liefdevol op het spanningsgebied. Je voelt (in) je lichaam en je ademt in de spanning.
  2. In deze houding ga je een aantal keren masserend bewegen, met gevoel!
  3. Je blijft in een eindhouding en d.m.v. zuchten, diep in- en uitademen, word je zachter en meer ontspannen.
  4. Je compenseert in de vorm van een tegengestelde oefening om spierpijn te voorkomen of te beperken.

Bij sommige oefeningen wordt gebruik gemaakt van attributen zoals bijvoorbeeld een bal, een stoeltje of een lintje.

Opbouw van de les

 

  • warming-up op muziek
  • afwisselend inspannende en ontspannende oefeningen
  • spierversterkende en lichte conditieoefeningen
  • houdings- en evenwichtsoefeningen
  • ademhalingsoefeningen, visualisaties en geleide meditatie
  • eindontspanning

De afwisseling van zachte en wat stevigere oefeningen zorgt voor evenwicht. Je verdiept je ademhaling en je stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Je wordt soepeler en zachter. Je ontwikkelt kracht en doorzettingsvermogen en je bouwt conditie op. Je wordt sterker. Je levensenergie gaat weer stromen en je gaat je lekkerder voelen in je lijf!

Gezond voor lichaam en geest

Plezier in bewegen en het op een liefdevolle manier contact maken met je lichaamsgevoel en daarmee met jeZelf, staat in mijn lessen voorop. Daarnaast werken de oefeningen door op de volgende niveaus:

Fysiek: Versoepelen en versterken van spieren en gewrichten. Stimuleren van de ademhaling, de bloedsomloop en de werking van organen. Low impact-beweging draagt bovendien bij aan het terugdringen van neurodegeneratie en het stimuleert de hersenfuncties.
Energetisch: Het opent en stimuleert de meridianen (energiebanen). Na een les voel je je levensenergie weer stromen!
Emotioneel en Geestelijk: In het lichaam opgeslagen emoties kunnen gevoeld en gekend worden. Spanning en stress kunnen via het lichaam ontladen worden. Het op een zachte en liefdevolle manier met je lichaam omgaan geeft bovendien vaak een positievere kijk op jezelf en op het leven.


Namaste Webdesign